NIEUWEWEGENGGZENOPVANG

Tips en werkzame elementen: hoe bied je een welkome plek voor iedereen?

Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid om hun burgers te ondersteunen. Dat geldt ook voor mensen met psychische kwetsbaarheid. Niet alle gemeenten weten goed hoe zij deze mensen de juiste ondersteuning kunnen bieden in de wijk. Dat terwijl iedereen erbij hoort in een inclusieve samenleving. Movisie verzamelde ervaringen uit het land: wat werkt in de praktijk? Beleidsmakers, professionals, ervaringsdeskundigen en mensen met een psychische kwetsbaarheid spraken hier samen over. Samen bundelden ze goede tips en werkzame elementen voor gemeenten. Zodat die goede ondersteuning kunnen organiseren voor mensen met psychische kwetsbaarheid.

Downloads

 • Download direct de publicatie ‘ggz in de wijk‘ met maar liefst 26 voorbeelden en tips uit de praktijk
 • Bekijk de infographic voor een uitgebreide toelichting over hoe je een welkome plek biedt voor iedereen

Het werkt als mensen met een psychische kwetsbaarheid ruimte krijgen om zelf (preventieve) activiteiten op te zetten met ruimte voor eigen regie. Dat leidt tot minder hulpvragen. Verder is een aanbod met veel algemene voorzieningen die ‘kwetsbaarproof’ zijn ideaal. Benodigd: een cultuur die ‘andere’ groepen insluit naast de eigen groep. Waar iedereen welkom is. Ook zijn er voorzieningen met lichte zorg in de wijk nodig: specialistische voorzieningen. Een combinatie van preventieve activiteiten met ruimte voor zelfregie en specialistische voorzieningen leidt tot een kleinere behoefte aan zwaardere vormen van hulp.

In feite kunnen er 3 voorwaarden gesteld worden aan gemeenten als het gaat om mensen met een psychische kwetsbaarheid in de wijk:

 1. Gemeente heeft visie
  De gemeente heeft in zijn visie een inclusieve samenleving voor ogenheeft een visie nodig als voorwaarde tot succes. De visie moet zijn: een inclusieve samenleving. De gemeente draagt uit dat deze mensen er gewoon bij horen.
 2. Samenwerken op wijkniveau
  Professionals en burgers moeten samenwerken op wijkniveau. Sociale professionals in wijkteams kunnen ervoor zorgen dat mensen met en zonder kwetsbaarheid met elkaar samen leven. Dit vraagt om samenwerking in een maatschappelijk steunsysteem op wijkniveau.
 3. Kennis voorkomt bloopers
  Een gemeente heeft goede kennis nodig van de ggz, om mensen met psychische kwetsbaarheid te kunnen ondersteunen.

Bron: www.movisie.nl

Meer weten


Geplaatst op: 9 juni 2017
Laatst gewijzigd op: 9 juni 2017