NIEUWEWEGENGGZENOPVANG

Ervaringsdeskundigheid en behoefte aan respijt gaan hand in hand

Respijtplekken, overgewaaid uit de Verenigde Staten, zijn plekken om even op adem te komen. Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid of ingewikkeldheid die juist door zo’n respijtvoorziening een crisis voorkomen. Even weg zijn uit de eigen omgeving: belangrijk voor hen zelf, maar ook voor hun naaste familie. Een belangrijke succesfactor is de inzet van ervaringsdeskundigen.

Nu het aantal klinische plekken in de ggz in rap tempo wordt afgebouwd en gemeentebestuurders zien dat ze goed moeten zorgen voor de mensen in hun gemeente om ‘erger’ te voorkomen, neemt de vraag naar respijtplekken snel toe. We maakten vijf verhalen over verschillende respijtvoorzieningen in Nederland. Binnenkort allemaal te lezen op onze website.

5 verhalen over respijt

In Amsterdam-Noord is zo’n respijthuis. Na twee jaar maken de ervaringsdeskundigen en gasten de balans op en schijnt de beleidsadviseur die aan de wieg stond zijn licht op theorie en praktijk.

  1. Respijthuis Amsterdam-Noord: tijdelijke opvang in een huiselijke, schone en vriendelijke setting
  2. Respijthuis Amsterdam-Noord: de gast en de vrijwilliger
  3. Interview met beleidsadviseur Jan Jumelet over Respijthuis Amerbos in Amsterdam-Noord

In Noord-Holland Noord zijn ggz en opvang in een vergevorderd stadium met een respijtvoorziening, vertellen een manager en ervaringsdeskundige. In Eindhoven is de eerste respijtvoorziening ter ziele, maar er gloort hoop aan de horizon. Ervaringsdeskundige en manager doen hun verhaal.

4. Respijthuis in de regio West-Friesland krijgt vastere vorm
5. Geringe schaalgrootte speelt Respijthuis in Eindhoven parten

Artikelen geschreven door Ellen Kleverlaan


Geplaatst op: 19 april 2018
Laatst gewijzigd op: 11 juni 2018