NIEUWEWEGENGGZENOPVANG

Zinvolle dagbesteding met coöperatie

In diverse gemeenten in de Kop van Noord-Holland is een mooi project gaande om betaalde arbeidsplaatsen te creëren voor mensen met een ernstige psychische aandoening die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Door het oprichten van verschillende bedrijfjes in een coöperatie geeft GGZ Noord-Holland Noord cliënten onder begeleiding de kans om zelfvertrouwen op te bouwen, vaardigheden verder te ontwikkelen en te werken aan zelfstandigheid.

Deelname aan de coöperatie kan alleen door lid te worden. Leden zijn lid in verenigingsrechtelijke zin en tevens leverancier of afnemer van de coöperatie. Vaak zijn ze ook medefinancier. In dit project zitten nu drie bedrijven die lid zullen worden van de coöperatieve vereniging:

  • Modewinkel en werkplaats MindZ
  • ICT-dienstverlener I-connect
  • Kaasmakerij Zuivels

Begeleiding deelnemers

De deelnemers van het project werken in een van de opgerichte bedrijven. Ze worden begeleid door een jobcoach. Deze coach maakt gebruik van de ‘Individuele Plaatsing en Support Methodiek (IPS)’. De coach begeleidt niet alleen de deelnemer, maar ook de omgeving waar de deelnemer werkt. Naast de IPS-jobcoach is er begeleiding op de werkplek door de ondernemer/collega’s op de werkvloer. Daarnaast hebben de deelnemers een behandelaar, psychiater, psycholoog of sociaalpsychiatrisch verpleegkundige voor ondersteuning en/of behandeling. De samenwerkende partijen versterken elkaar door de sterke gemeenschappelijke focus op participatie op de arbeidsmarkt en ondernemerschap.

Meer weten

Bron: www.movisie.nl


Geplaatst op: 23 februari 2016
Laatst gewijzigd op: 23 februari 2016