NIEUWEWEGENGGZENOPVANG

Verslag: Over muren bij Lentis Zuidlaren

Verdieping, verbinding en authenticiteit vormden op 9 en 10 september 2017 het decor in en rond de bossen van het fraaie Dennenoord terrein van Lentis in Zuidlaren. Daar vond een theater- en kampeerweekend met als thema ‘Up digging’  plaats. Bewoners van het terrein maakten de verbinding met inwoners van het dorp en samen waren ze goed voor het creëeren van het voorprogramma ‘De muren te lijf’ waarin begrip, openheid en wederzijds respect de basiselementen waren in het nader tot elkaar komen.

Muren kunnen naast dat ze bescherming bieden tevens isolererend werken. Deze twee eigenschappen werden beeldend geschetst in een sfeer van zang, toneel en muziek. Om over je grens te durven stappen en de wereld van een ander te begrijpen is echte aandacht en openheid nodig. Dat gebeurde de afgelopen maanden in de voorbereiding naar dit weekend en kwam op het toneel op een prachtige manier uit de verf. De thema’s zwak en sterk werden aan de hand van sketches en clips aan het publiek getoond en elk individu op het toneel speelde daarin zijn of haar unieke rol. Niet  tegenover maar naast elkaar gaan staan en onbevooroordeeld luisteren naar elkaars verhaal was het doorlopende thema van de avond. Het hoofdprogramma werd verzorgd door de band “Solace I guess” die het publiek meenam naar Afrika en een verhaal over dood en de ten onrechte beschuldiging hiervan op muzikale wijze vertoonde.

De connectie die gemaakt werd tussen publiek en de mensen op het podium, werd na de voorstelling in de foyer nog even voortgezet. In een informele sfeer ontstonden mooie gesprekken tussen bewoners van Dennenoord en die daar buiten. Een aantal mensen maakte van de kampeermogelijkheid gebruik en brachten de nacht door op het grasveld bij het theater.

theater bij Lentis

De volgende dag werd het thema in een kerkdienst opnieuw geaccentueerd. De bewoners van Dennenoord stonden centraal en droegen op unieke en pure wijze een mooie bijdrage aan de dienst. Zo droeg een mevrouw haar eigen gedicht voor en speelde een meneer zijn lievelingslied op zijn mondharmonica. Tijdens de koffie in de tuin werd de verbinding die gemaakt was nog verder uitgediept in gesprekken over onderwerpen als zorg, aandacht, drijfveren en passie.

De aftrap voor een jaarlijks terugkerend gebeuren werd hier het afgelopen weekend gedaan en werd alleen mogelijk gemaakt doordat de mensen die er aan meewerkten over hun eigen muur durven kijken. Een mooi thema, dat iedereen met een open mind, binnen en buiten de muren van het bestaan als basis kan gebruiken voor verdere verdieping en zingeving.

Verslag door Ineke Doornbos

Meer weten


Geplaatst op: 13 september 2017
Laatst gewijzigd op: 13 september 2017